100%-os támogatás várható napelemes rendszerekre hátrányos helyzetű családoknak

0 Comments

2021. június végén jelentette be Palkovics László innovációs és technológia miniszter, hogy július végén kiírják az uniós helyreállítási terv keretében azt az 159 milliárd forintos lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatot, ami közel 35 ezer háztartásnak jelenhet 3-4 millió forintos, 100%-os vissza nem térítendő támogatást. Ezen pályázat kiírása egyelőre ugyan biztosan tolódik, de addig is nézzük át azon részleteket, amelyeket már biztosan tudunk:
Az európai uniós finanszírozási program célcsoportja a hátrányos helyzetű családok lesznek

Azok a családok vehetik majd igénybe a támogatást, akiknek a jövedelme az országos átlag alatt van, valamint fontos szempont az is, hogy az épület állapota technológiailag és fizikálisan is alkalmasnak legyen ítélve a beruházás megvalósítására. A 100%-os támogatási intenzitás értelmében önerőre nem lesz szükség.

Milyen beruházási célok megvalósítására lesz jó ez a várva várt vissza nem térítendő támogatás?
  1. Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése

Elszámolható tevékenységek:

  • a napelemes rendszer létesítéséhez szükséges jogi alapkövetelmények teljesítése (pl. három fázis bekötése, villanyóra szabványosítása)
  • tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer (max 4-5 kW) inverterrel, tartószerkezettel, a tervezés, engedélyeztetés és a kivitelezés tevékenységével.
  1. Napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési, valamint használati melegvíz előállító rendszerek elektrifikálása

A program keretében támogatható tevékenységek köre:

• a napelemes rendszer létesítéséhez szükséges jogi alapkövetelmények teljesítése (pl. háromfázis bekötése, villanyóra szabványosítása)

• tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer (max 5 kW) inverterrel, tartószerkezettel, a tervezés, engedélyeztetés és a kivitelezés tevékenységével

• 5 kW teljesítményű otthoni, prémium szolgáltatásokat nem nyújtó akkumulátoros tárolóegység felszerelése (a megtermelt megújuló alapú villamosenergia átmeneti tárolásának céljából) és üzembe helyezése

• 2 db (a beruházás elején és zárásakor) épületenergetikai tanúsítvány elkészíttetése

• nyílászárók cseréje (műanyag kerettel, igazodva a hatályos építésügyi előírásokhoz és az adott épület adottságaihoz)

A kedvezményezett háztartás által birtokolt épület kialakítása alapján az alábbi 2 műszaki megoldás közül az egyik kivitelezése:

1) energiatakarékos, korszerű elektromos fűtése megoldások kiépítése az ezt kiszolgálni képes napelemes rendszerrel (max. 5 kW) azon épületek esetében, ahol nincs kiépített vízközegű fűtési rendszer. Ha szükséges, levegő-levegő rendszerű hőszivattyú is alkalmazható a nagyobb terek fűtésére és hűtésére. A napelemes rendszer hálózatra történő bekötéséhez a kifejezetten csak az új fűtési célú elektromos fogyasztó berendezésekhez kötődő elektromos hálózat kiépítésének biztosítása is szükséges. Vagy…

2) energiatakarékos, korszerű levegő-víz hőszivattyú beszerzése és beépítése, ha ki van építve a vízalapú fűtési rendszer hőleadókkal. A napelemes rendszer hálózatra történő bekötéséhez a kifejezetten csak az új fűtési célú elektromos fogyasztó berendezésekhez kötődő elektromos hálózat kiépítésének biztosítása is szükséges.

A beruházás költségei:

• lakossági háztartási méretű kiserőművek fajlagos költsége nettó 410 000 Ft / kW piaci árelemzés alapján (a fajlagos költségek alátámasztására lásd a napelemes fajlagos költségeket bemutató mellékletet)

• 5 kW otthoni akkumulátoros tárolóegység fajlagos költsége beszereléssel és üzembe helyezéssel együtt nettó 2 772 760 Ft (2021. áprilisban interneten keresztül elvégzett piaci árelemzés alapján 5 termék ajánlati árának az átlaga, továbbá nettó 900.000 forint üzembe helyezési díjjal számolva, ami az eszköz CAPEX költségének a fele)

• hőszivattyús rendszer számított, egy háztartásra jutó költségigénye (napelem és hőszivattyú alapú fűtés): nettó 4.270.000 forint piaci árelemzés alapján

• amennyiben hőszivattyús rendszer nem alakítható ki, fűtőpanelek alkalmazásával a teljes számított költségigény háztartásonként (napelem és fűtőpanelen alapuló fűtés): nettó 2.545.000 forint ugyancsak piaci árelemzés alapján

• nyílászárók költségoptimális cseréjének fajlagos költsége (U=1,1 Wm²K) nettó 65 040 Ft/m² – RRF által biztosított teljes támogatási keret nettó 158,759 milliárd forint Támogatási intenzitás: nettó bekerülési költség 100%-a.


Eredeti forrás: https://www.portfolio.hu/

Categories: